Skip to main content

Güvenli Amalgam Sökümü

Kliniğimde amalgam (gümüş) dolguların sökülmesi sırasında, Uluslararası Ağız Sağlığı ve Toksikoloji Akademisi (IAOMT)’nin belirlediği SMART amalgam sökümü protokolünü, bütün gerekli ekipman ile birlikte uygulamaktayım.

Bilimsel yayınlara göre, amalgam dolguların sökülmesi sırasında diş hekimi, yardımcı personel ve hasta çok yüksek miktarlarda civa buharına maruz kalmaktadır. Hiçbir önlem alınmadan yapılan dolgu sökümü işlemlerinde kandaki civa seviyesinin çok yükseldiği gösterilmiştir. Bu durum özellikle genetik olarak yatkınlığı olanlarda ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Daha dayanıklı insanlarda bile vücut için atılması gereken ciddi bir toksik yük oluşturur.

Dolguların sökülmesi kadar, öncesinde hastanın genel sağlık durumunun değerlendirilmesi, işleme hazırlanması, yerine kullanılacak malzemelerin biyouyumluluk açısından hastayla değerlendirilmesi ve sonrasında vücuttaki toksik yükü azaltmak için yapabileceklerine dair fikir verilmesi de biyolojik diş hekimliği bakış açısından önemli noktalar…

Kendi otoimmün hastalıklarımın kökenine indiğimde...

2016 yılı civarında amalgam dolguların sebep olabileceği sorunlarla karşılaşmam üzerine, biyolojik diş hekimliğine yöneldiğim için amalgam dolgular benim için aynı zamanda kişisel bir konu. Konuyla ilgili belki de bütün makaleleri tarayarak bir durum raporu oluşturan IAOMT’nin bu raporunu sayfa sayfa okumuş, alıntılanan makalelere ulaşmış ve bir bölümünün çevirisini sitemde yayınlamıştım. Sonrasında kendi hastalarımda da alabildiğim bütün önlemleri almaya başladım. Ancak sökümün en önemli kısımlarından sayılan, hastanın hemen yüzünün yakınında konumlandırılan ve civayı filtreleyen özel vakum cihazı ülkemizde bulunmadığı için başlangıçta bunu kullanamıyordum. Cihazı temin etmeyi başardıktan sonra SMART sertifikasyonuna başvurdum. Sertifikasyon için tamamen hekimin kendi beyanına güvenildiğini ve bu sertifikanın yeterli olmadığını hatırlatmak isterim.

Güvenli Amalgam Sökümü Hakkında Yazılarım

Biyolojik Diş Hekimliği

Soru – Cevap: Amalgam Dolgular Sökülmeli mi?

İnstagram hesabımda bana gelen sorulara cevap vereceğimi duyurmuştum birkaç hafta önce. Gelen sorulardan bazılarına verdiğim…
Biyolojik Diş Hekimliği

Civa Toksisitesine Karşı Genetik Yatkınlık

Bazı insanlar, yaşadıkları sağlık sorunlarının, amalgam dolguları yapıldıktan ya da gerekli önlemler alınmadan söküldükten sonra…
Biyolojik Diş Hekimliği

Hamileler, Emzirenler ve Bebek Sahibi Olmak İsteyenlerde Amalgam Sökümü

“Hamile ve emzirenlerde amalgam sökümü yapılabilir mi?”, “Bebek sahibi olmak istiyorum, amalgam sökümünden ne kadar…
Biyolojik Diş Hekimliği
Terlemeyle Ağır Metalleri Atmak Mümkün mü?
Biyolojik Diş Hekimliği
Civa Detoksu Neden ve Nasıl Yapılmalı?
Biyolojik Diş Hekimliği
SMART Protokolü ile Amalgam Dolgu Sökümü
Biyolojik Diş Hekimliği
Amalgam Konusu
error: İçerik izinsiz kullanılamaz!