Skip to main content

NICO Temizliği

NICO, nevralji yani sinir kaynaklı ağrılara sebep olan çene kemiğindeki ölmüş alanlar anlamına gelse de bazı hastalarda hiçbir belirti vermeden de kemikte sinsice ilerleyebilir.

Ortopedi alanında iyi bilinen bu lezyonları, başta Jerry Bouquot olmak üzere çeşitli araştırmacılar, sebebi bulunamayan yüz ağrısı şikayetiyle gelen hastalarda yaptıkları incelemelerde, çene kemiklerinde de tespit etmişlerdir. Aşağıda sağlıklı bir kemiğin nasıl görünmesi gerektiğini ve NICO’su olan bir hastanın ölümünden sonra çene kemiğinden alınan sağlıksız kemik dokusunu görebilirsiniz.

Sağlıklı çene kemiği

Çene kemiğindeki ölü NICO alanı

J. Lechner gibi araştırmacılar ise bu lezyonlarda çok yüksek miktarlarda RANTES/RANKL adlı iltihabi elemanları tespit etmişlerdir. Nedir bu elamanlar? Tıbbın başka alanlarında bu ajanların MS, ALS, romatoid artrit, kronik yorgunluk sendromu, meme kanseri, travma gibi birçok durumlarda kanda ya da beyin-omurilik sıvısında yükseldiği görülmüştür. Çene kemiğinde ölçülen RANTES miktarları bu seviyelerin bile üzerine çıkabilmektedir. Bu yüzden de böyle lezyonların inflamatuar hastalıklarda rolü olabileceği düşünülmektedir.

Şu anda bu durum için önerilen en bilinen tedavi yöntemi bu alanlara cerrahi olarak ulaşarak kürete etmek ve kemiğin yeniden iyileşmesini sağlamaktır. Kemik metabolizmasının iyi işleyebilmesi için operasyon öncesi ve sonrası da operasyon kadar önemlidir. Hasta, kemik iyileşmesinin sağlıklı olabilmesine yardımcı olacak diyet, yaşam tarzı değişiklikleri ve gerekirse takviyelerle operasyona hazırlanır. Ayrıca ozon, PRF gibi yöntemlerle iyileşmenin desteklenmesi de başarı şansını artırabilir.

NICO – Kavitasyon – FDOJ’ler nasıl gelişir, nasıl önlenebilir, önemi nedir gibi sorularla ilgili daha detaylı bir yazıma buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz…

 

 

Kaynaklar:

https://wordofmouth.iaomt.org/s01-e05-jerry-bouquot-dds-msd-neuralgia-inducing-cavitational-osteonecrosis-nico/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3636973/?report=reader

Play Video
Biyolojik Diş Hekimliği

Ağzınızdaki Bakterilerin Kan Basıncınızı Etkilediğini Biliyor Muydunuz?

Nitrik oksitin (NO) kan basıncını düşürmedeki etkisini belki duymuşsunuzdur. Sinüslerde üretilip, burundan nefes aldığımızda içimize…
nico, cavitation, fdoj
Biyolojik Diş Hekimliği

NICO – Kavitasyon – FDOJ Nedir, Nasıl Tedavi Edilir, Nasıl Önlenir?

Diş çekimi sonrası çene kemiğinde oluşabilen NICO (kavitasyon ya da FDOJ de denir) nedir? Önlemek…
Biyolojik Diş Hekimliği

Ağız Sağlığı “Biohack”i: Hidroksiapatitli Diş Macunları

Hidroksiapatit, diş minesinin %97’ye varan kısmını oluşturan madde. Diş hekimliğinde, hakkında yapılan çalışmalar giderek çoğalıyor.…
error: İçerik izinsiz kullanılamaz!