Skip to main content
Ceramic/Zirconia teeth implants

Seramik (Zirkonyum) İmplant

Diş implantı, diş eksikliği durumunda çene kemiği içerisine yerleştirilip estetik ve fonksiyonun geri kazanılmasına olanak verir. 

Şimdiye kadar en yaygın kullanılan implantlar titanyum malzemesinden üretiliyordu. Titanyum halen ülkemizde ve dünyada en yaygın kullanılan dental implant malzemesidir ve allerji riski çok düşük bir metaldir. Ancak son yıllarda giderek daha fazla bilimsel çalışma, titanyumun korozyona uğradığını ve parçalarının çevre dokulara ve hatta vücudun başka yerlerine bile yayılabildiğini göstermeye başladı. Bu durum özellikle de genetik yatkınlığı olanlarda titanyumun vücut tarafından yabancı bir cisim olarak tespit edilmesine ve vücutta iltihabi reaksiyonların başlamasına sebep olabiliyor. 

particles from titanium implants

Resimdeki oklar implant çevresindeki dokuda tespit edilen titanyum parçalarını işaret ediyor. Bu parçacıklar vücut tarafından “yabancı” olarak algılanarak makrofajlar tarafından yutuluyor ve bu durum iltihabi reaksiyonları başlatabiliyor. (kaynak makale: https://europepmc.org/article/med/29440784)

Seramik implantlar metaller gibi korozyona uğramadığı için titanyumdan daha biyouyumlu bir malzeme olarak öne çıkmaktadır. Zirkonyum metalinin son derece ileri teknoloji gerektiren işlemlerden geçirilerek seramiğe dönüştürülmesiyle elde edilen “Zirkolith®” implantlar sanılanın aksine artık “zirkonyum” değildir. Teknik olarak seramikleştirilmiş zirkonyuma “zirkonya” denir.

ceramic tooth implant surfaces

Kliniğimizde Neden Sadece Seramik İmplant Kullanıyoruz?

Seramik implantlara bakteri plağı tutulumu son derece azdır. Bu sayede implant çevresi dokuda inflamasyon gelişme riskini azaltır.

Diş eti zirkonya implantların çevresini doğal olarak sarma eğilimindedir ve titanyum implantlarda gerekebilen diş eti ekleme işlemlerine zirkonya implantlarda genelde gerek olmaz. 

Diş etinin bu davranışı implantın vücut dokularıyla uyumunun da bir işaretidir.

Yerleştirildiğinde kendi dişinizmiş gibi aşındırılıp ölçü alma işlemleri yapılabilir. Titanyumdaki karmaşık ölçü ve laboratuvar aşamalarına gerek olmaz.

Zirkonya son derece güçlüdür ve saf titanyum ve titanyum alaşımlarının dayanabildiği maksimum gerilim ve gerinim yüklerinin iki katına dayanabilir.

Tamamen beyaz renkte olduğu için titanyuma göre estetik olarak çok daha avantajlıdır.

Seramik implantların 5 yıl sonraki başarı oranları % 95’in üzerindedir.

Zirkonya elektrik akımını iletmez.

two implants in the mouth, titanium implant on the left and ceramic implant on the right

Fotoğrafın solunda titanyum, sağındaysa seramik implant kullanılarak yapılmış dişleri görmektesiniz.Diş etinin yapısı ve rengindeki farkı gözlemlemek mümkün…

Zirkonya/seramik implantlar, biyouyumlu malzeme arayışındaki biyolojik diş hekimlerinin genel tedavi prensipleriyle birleşerek kendi uygulama protokolünü yaratmıştır. İmplant uygulama öncesi ve sonrasında kemik metabolizmasının iyi çalışmasını sağlayacak bir hazırlık ve idame aşaması, uygulama sırasında kemik ve yumuşak doku iyileşmesini, mümkün olduğunca yabancı greftleme malzemeleri kullanmadan, olumlu şekilde yönlendirecek uygulamalar kullanılmaya özen gösterilir. Kısacası zirkonya implant uygulaması, alternatif bir malzeme kullanımından çok daha fazlasıdır.

Kliniğimizdeki Seramik İmplant Aşamalarımız

ön tedavi planı hazırlanması

3 Boyutlu Tomografi ve Diğer Görüntülerin İncelenmesi

Bize yakın zamanda çekilmiş tomografi, panoramik röntgen, telefonunuz ile çekilmiş ağız içi fotoğraflarınızı paylaşmanızı rica ediyoruz. Sizlere paylaşacağımız “Hasta Anamnez Formu”nu doldurup ihtiyaç duyduğunuz tedavileri belirtmenizi istiyoruz.

Ön Tedavi Planının Hazırlanması

Göndermiş olduğunuz medikal veriler hekimlerimiz tarafından detaylı olarak incelenir. İmplant operasyonları için kemik yapınızın uygunluğunu, greft, sinüs lifting veya farklı bir tedavi gerekip gerekmeyeceğini, çekim sonrası implant isteniyorsa implantların çekim sonrası hemen mi  yoksa 2 aylık bir iyileşme sürecinden sonra mı olabileceğini inceleyip diğer unsurları da göz önüne alarak ön tedavi planınız hazırlanır. Bu aşamada tedavinizin yaklaşık olarak ne kadar sürede tamamlanacağı, yaklaşık toplam maliyeti de size bildirilir

tedavi planı-treatment plan

Fiziki Muayene

İmplant operasyonu öncesinde hastalarımızın fiziki muayenesini yapıp planlamaları ve tedavi beklentileriniz üzerinden son değerlendirmeler yapılır.

Talep edilirse bağışıklık sistemini güçlendirmek için hastalarımızı IV vitamin C veya IV Ozon takviyeleri için birlikte çalıştığımız medikal doktorumuza da yönlendiriyoruz.

Operasyon Günü

Daha önceden yaptığımız planlamalara göre operasyon günü öncelikle kan alınıp operasyon sırasında kullanacağımız PRF’i hazırlıyoruz. İmplant yerleştirme operasyonlarımızı minimal invaziv yöntemlerle gerçekleştiriyoruz. Cerrahi işlemler esnasında dental ozondan yararlanarak operasyon alanının antisepsisini sağlıyoruz

Operasyondan birkaç gün sonra her şeyin yolunda olduğunu kontrol ediyoruz

implant aşamaları

Daimi Seramik Kaplama Yapımı

Kalıcı seramik kaplamaların yerleşimi için, implant yerleştirildikten 4 ila 6 ay sonra (osteointegrasyon süresi) iki veya üç seansa daha ihtiyacımız oluyor. İlk seansta diş eti hazırlanması ve dijital ölçünüz alınıp laboratuvara iletiyoruz. 5-7 gün içerisinde kaplamanız hazırlanıyor ve bir sonraki seansta yapıştırılma işlemi yapılıyor. Düzenleme gerektiğinde bir sonraki güne bir randevu daha yapılması gerekebiliyor

Seramik implant kırılır mı?

Seramik implant neden pahalı?

Seramik implantların ömrü ne kadar?

Seramik implantlar genelde titanyum implantlar gibi ağız içi ortamda 15-20 yıl kullanılabilir. Titanyum implantlar gibi ağız içi salgılar ile korozyona uğramadığı için uzun süre yapısını korur. Zirkonyum implantların uzun süreli dayanıklılık ve performanslarının teyit edilmesi için aha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Seramik implantın ücreti nedir?

Seramik implant metal içerir mi?

error: İçerik izinsiz kullanılamaz!