Skip to main content

Enzim Takviyesiyle Tiroit Antikorlarını Azaltmak Mümkün

By 21/09/2017Blog

Izabella Wentz’in Hashimoto’s Protocol adlı kitabında ve web sitesinde yer verdiği ilginç bir çalışma, sistemik enzimlerin tiroit antikorlarını düşürmede etkisi olabileceğini belirtiyor(1). 2002 yılına ait çalışmada levotiroksin (tiroit ilacı) kullanan 40 hastanın 20sine, levotiroksin ile birlikte günde 3 kez 5er kapsül Wobenzym adlı sistemik enzim veriliyor. 3 ay sonunda Wobenzym kullanan grubun antiTPO ve antiTG’leri ciddi olarak düşüyor, Haşimato’ya bağlı rahatsızlıkları azalıyor, TSH seviyeleri yanında kolesterol ve trigliseritleri düşüyor, tiroit ilaçlarının dozu azaltılabiliyor, hatta bazılarında ilaç bırakılabiliyor. Wobenzym içerisindeki enzimlerin, dolaşımdaki enflamasyona sebep olan immün kompleksleri yok eden makrofajları aktive ettiği düşünülüyor (2). Bu yüzden Wobenzym’in sindirim enzimleri gibi yemeklerle birlikte değil, yemeklerden en az 45dk. önce veya 1 buçuk saat sonra alınması gerekiyor ki sindirim kanalında kullanılmasın, dolaşıma geçerek immün kompleksler üzerinde etkili olsun.

Wobenzym’in bir kaç farklı çeşidi bulunmakla birlikte genel olarak bromelain, papain, pankreatin, tripsin, kimotripsin (chymotrypsin) enzimleriyle rutin adlı bir antioksidandan oluştuğunu söyleyebiliriz.(Şu anda iHerb veya Amazonda satılan Wobenzym N’in içeriğindeki pankreatin ve tripsin, domuz kaynaklı. Sağlık alanında bir çok yerde bu durumla karşılaşsak da, bu konuda hassasiyeti olanlar için uyarıda bulunmakta fayda gördüm.) Bu enzimleri içeren başka markalar da benzer sonuçlar verebilir. Izabella Wentz de 2013 yılından bu yana, kendi danışanlarında, sistemik enzimlerle bu çalışmadakine benzer sonuçlar aldığını belirtiyor(1).

 

Tiroit antikorlarının azalmasını neden istiyoruz?

Bazı araştırmacılar antikor sayısının her zaman önemli olmadığını söyleseler de (Kharrazian gibi…), hayat kalitesi, fiziksel ve psikolojik durumla ilgili yapılan anketlerde antikor sayısı yükseldikçe hastaların daha kötü geri bildirim verdiği, ayrıca tekrar eden düşükler, kısırlık, erken doğum gibi sorunlarla da yüksek antikor sayısının bağlantısı olabileceği görülmüş(3). Bu yüzden antikor sayısının düşmesinin Haşimato hastaları için hastalığa bağlı azalan hayat kalitesini iyileştirici etkisi olabilir.

 

Hesaba katılması gereken bazı eleştiriler

Bu çalışmaya rağmen, Wobenzym hakkında, aslında enzimlerin ne kadar dolaşıma geçtiğinin bilinmediği ve yan etkileri hakkında çalışma olmadığı yönünde eleştiriler de var(2). Proteolitik enzimlerin kanda antiproteazlara bağlandığı ve bu yüzden testlerde kandaki miktarının tespit edilemediği söyleniyor. Bundan dolayı üreticinin önerdiği dozun somut bir veriye dayanmadığı ve her hastada aynı etkinliği göstermeyebileceği konusunda eleştiriliyor. Ayrıca bu büyüklükteki moleküllerin normalde kana geçememesi gerektiği ve bu enzimlerin bunu bağırsak geçirgenliğini artırarak yaptığı düşünülüyor(4).

Bunlara ek olarak Haşimato’nun otoimmün bir hastalık olduğu ve otoimmün hastalıklarda mutlaka bağırsak geçirgenliğiyle birlikte, hastalığı tetiklemiş olabilecek bir çok etken olduğu da unutulmamalı. Bunun için tek bir ilaçla alınan sonuçlar, altta yatan nedenler düzeltilmedikçe, ilaç bırakıldığında geri gelecektir diye tahmin ediyorum. Bu yüzden Wobenzym veya başka sistemik enzimleri denemek isteyenlerin, bunu Haşimato için önerilen diğer yaklaşımlarla birleştirmelerinde fayda olduğunu söylemek yanlış olmaz sanırım.

2 Yorum

Yorum Bırakın

error: İçerik izinsiz kullanılamaz!