İnstagram hesabımda bana sıkça sorulan sorulardan biri şu oluyor:
“Amalgam dolgu söktürmek istediğim diş hekimi bunun gerekli olmadığını, sadece ilk dolgu yapılırken ve sökerken cıvanın yayıldığını, halihazırdaki dolgumun bir sağlık sorunu yaratmayacağını, bu konuda bilimsel bir çalışma olmadığını söyledi. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?”
Amalgam dolgu ilk yapılırken ve çıkarılırken en fazla miktarda civa açığa çıkar, bu doğru (Bu yüzden zaten dolgu yapmıyoruz ve yapılmışları çıkarırken önlem alıyoruz). Ama dolgunun içindeki civa çiğneme, fırçalama, diş gıcırdatma, ağız ısısı, korozyon vb. ile de sürekli vücuda karışır. Fotoğrafta 17 farklı çalışmaya göre amalgam dolgulardan alınan günlük civa miktarları görülüyor. Kırmızı çizgiler, Kaliforniya Çevre Koruma Ajansının ve Amerika Çevre Koruma Ajansının belirledikleri referans limitler. Dolgulardan günlük alınan civa oranlarının bu limitlerden çok daha yüksek olduğunu görüyorsunuz. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre ise civa için kabul edilebilecek minimum güvenli bir doz zaten bulunmuyor.
Yani ağzınızda amalgam dolgular olduğu müddetçe sürekli civaya maruz kalıyorsunuz. Dolgulardan alınan civa buharının %80’inin akciğerler yoluyla vücuda dağıldığı tahmin ediliyor ve bu civa özellikle de beyin, böbrek, karaciğer, akciğer ve gastrointestinal sistemde birikiyor.
Aşağıdaki videoda düşük dozda cıvanın sinir hücrelerinde nasıl bir hasara yol açtığını izleyebilirsiniz. Calgary Üniversitesi’nde yapılan bu çalışmada, cıvanın, Alzheimer hastalarının %80’inin beyinlerinde görülen lezyonları açıklayabileceği söylenmiş. Bu hasar alüminyum, kadmiyum gibi başka metaller kullanıldığında ortaya çıkmamış.
Civayla şu hastalıklar arasında tespit edilmiş ilişkiler bulunuyor: Allerjiler, Alzheimer, ALS, antibiyotik rezistansı, kalp hastalıkları, kronik yorgunluk sendromu, böbrek rahatsızlıkları, multipl skleroz, ağız lezyonları, Parkinson, dişeti hastalıkları, depresyon ve kaygı, intihara eğilim, üreme bozuklukları, Otizm, otoimmün hastalıklar (1). Ve duyma güçlüğü, unutkanlık, baş ağrısı, metalik tat, uykusuzluk, koordinasyon bozukluğu, seyirme/titreme, aşırı utangaçlık, sosyal fobi, sinirlilik gibi 250’den fazla semptomla ilişkisi olduğu düşünülüyor(2). Amalgam dolguların sökülmesi sonrasında ALS, kronik yorgunluk sendromu, dermatit, fibromiyalji, MS, ağız lezyonları ve başka sağlık sorunlarında iyileşme olduğunu gösteren çalışmalar çok sayıda. Amalgam sökümüne dair bazı çalışmalarda sökümlerin önlem alınmadan yapıldığını da belirteyim. Bu gibi durumlarda bile yaşanan sorunlar önce artış gösterse de daha sonra ilk haline göre azalmış veya tamamen ortadan kalkmiş.
Ve bunlar işin sadece çalışmalara dayanan kismi…
Kaynaklar
- https://iaomt.org/resources/dental-mercury-facts/amalgam-fillings-danger-human-health/
- https://iaomt.org/resources/dental-mercury-facts/mercury-poisoning-symptoms-dental-amalgam/