Skip to main content

Yönlendirilmiş Biyofilm Terapisi – Guided Biofilm Therapy

“Biyofilm”, mikroorganizmaların bir araya gelerek oluşturdukları ve birlikte daha güçlü olmalarını sağlayan bir organizasyon, adeta bir mikroorganizma devleti… Ağızdaki biyofilm de böyle. Ancak içinde mikroorganizmalar var diye mutlaka her zaman zararlı oldukları gelmesin aklımıza. Ağızdaki bakteriler deyince hepsini öldüresimiz geliyor nedense:D:D

Sağlıklı bir ortamda onlar bizim dostumuz aslında. Ağzın normal, sağlıklı bakteri florasının bizi yabancı ve patojen bakterilerden korumak ve immün sistemimizi eğitmek gibi faydaları var. Ne zaman ki bu floranın dengesi bozuluyor, o zaman çürükler ve diş eti hastalığı gelişimi riski doğuyor. Bazen de siyah lekeler gibi bizi sürekli uğraştıran durumlar ortaya çıkıyor. Bu durumda bu patojen floranın yer aldığı plağı uzaklaştırıp yeniden sağlıklı bir flora yaratmaya çalışıyoruz.

Diş hekimi olarak bizim yaptığımız temizlik gidişatı durdurması ve yeni bir başlangıç sağlaması açısından önemli.. Ancak beslenme de çok önem taşıyor! Örneğin bildiğimiz şeker (sakkaroz), biyofilm içinde asit üreten ve çürük yapan mikroorganizmaların artmasına, daha kolay organize olmalarına ve fırçalamayla uzaklaşmalarının zorlaşmasına yol açıyor, yani sağlıklı florayı sağlıksız hale getiriyor. Bu durumda diş temizliğiyle birlikte bazı alışkanlıklarınızı da gözden geçirmeniz gerekiyor olabilir. (Aslında bağırsak sağlığımızı düzeltme stratejisine benziyor- zararlılardan kurtul, faydalı flora için uygun ortam sağla).

 
yönlendirilmiş biyofilm terapisi süreçler

    Guided Biofilm Therapy (GBT) , ağız ve diş sağlığı için adım adım uyguladığımız bir tedavi protokolüdür. Biyofilm olarak bahsettiğimiz bakteri,mantar, virüs gibi mikroorganizmaların oluşturduğu yapının yönetimini ele alır. Tedaviye başlamadan önce ağız içi durumunu değerlendirip diş plağı ve çevre dokuları inceliyoruz. Biyofilmi görünür kılmak için plak boyama ajanı kullanıyoruz. Hem biz hem hastalarımız biyofilmi rahat bir şekilde görebildikten sonra ağız hijyeni, doğru diş fırçalama teknikleri ve diş ipi kullanımı konusunda hastalarımızı bilgilendiriyoruz.

    Temizlik aşamasında ise EMS AIRFLOW Prophylaxis Master cihazıyla su içerisinde çözünen Prophlaxis Toz ile erişilmesi zor alanlardan dahi biyofilmi uzaklaştırıyoruz. Ardından kalan diş taşlarını ultrasonik cihazla dikkatlice temizliyoruz. Daha derin ceplerde bazı el aletleri kullanmamız gerekebiliyor. En son da airflow ile dişlerin üzerinden tekrar geçerek tedaviyi sonlandırıyoruz. Tedavi sonrasında hastalarımızın ağız hijyeni motivasyonu ve bizim de kontrollerimizle biyofilmin etkili bir şekilde yönetimini sağlamış oluyoruz.

Videoya gelecek olursak.. Burada “yönlendirilmiş biyofilm terapisi” adı verilen bir diş temizliği yaklaşımının bir kısmını görüyorsunuz. Bu yaklaşımda hem hasta motivasyonu daha ön planda tutuluyor hem de en az invaziv olacak şekilde dişlerin temizlenmesine vurgu yapılıyor. Videoda hastaya temizlik sırasında biofilmi daha görünür kılmak için kullandığımız plak belirleyici ajan görülüyor. Bu sayede hem tahmin etmediğimiz yerlerdeki biyofilmi görüp uzaklaştırmayı başarıyoruz hem de hastamızın farkındalığı artmış oluyor. Bir de böyle temizlemesi daha eğlenceli oluyor 🙂 Temizlik için burada kullandığımız cihaz AirFlow. Bu cihaz, glisin, eritritol ya da sodyum bikorbonat gibi duruma göre seçtiğimiz farklı tozları suyla birlikte dişlere püskürterek lekeleri ve yeni oluşmuş taşları temizleme işlemini yapıyor. Ardından daha sert diş taşlarını kaldırmak için ultrasonik temizleyici ve el aletleri kullanıyoruz. Ben muayenehanemde ultrasonik temizlikten sonra da yeniden Airflow cihazımı kullanıyorum.

Tabi yukarıda da bahsettiğim gibi bizim yaptığımız temizlik bozulmuş bir florayı ortadan kaldırıp yeni bir başlangıç sağlasa da devamında sizin bu temizliği korumanız ve floranın dengesi için başta beslenme olmak üzere faydalı bakterilerin rahatını gözetecek bir ortam sağlamanız en önemlisi…

error: İçerik izinsiz kullanılamaz!